مهاجرت تحصیلی به ترکیه
اگر قصد دارید یک مهاجرت موفق و با برنامه برای خود یا فرزندان خود داشته باشید یکی از بهترین انتخاب ها برای مهاجرت تحصیلی کشور ترکیه می تواند باشد. ترکیه بعنوان یک کشور پیشرفته با امکاناتی در حده اروپا میتواند کلیه امکاناتی که یک دانشجو چه در زمان تحصیل و چه در دوران اتمام درس نیازمند هست را فراهم کند.
در این قسمت سعی داریم تا حد امکان و در کوتاه ترین حالت ممکن شما را با تحصیل در ترکیه آشنا کنیم. در ابتدا قصد داریم از پایین ترین سطح تحصیل شروع و تا مقطع دکترا توضیحاتی ارائه دهیم پس با ما همراه باشید.
این نکته را فراموش نکنید که ترکیه به دلیل وجود مدارس و دانشگاه های دولتی، خصوصی و بین المللی و هزینه های مناسب و نرخ ارز این کشور، همیشه قابل توجه افراد زیادی از نقاط مختلف دنیاست و دانشجویان زیادی برای تحصیل این کشور را انتخاب می کنند.
تحصیل تا مقطع دیپلم
شما به عنوان یک دانش آموز خارجی میتوانید در هر مقطع تحصیلی در کشور ترکیه ادامه تحصیل بدهید و با شرط ارائه آخرین کارنامه تحصیلی ثبت نام و شروع به تحصیل کنید. مدارس دولتی در ترکیه به زبان ترکی استانبولی تدریس میکنند و به 4 دسته تقسیم می شوند:
- مدارس دولتی ترکیه : این مدارس که به زبان ترکی استانبولی تدریس می کنند و در تمامی مقاطع رایگان بوده و برای ثبت نام نیازمند کارت اقامت قانونی می باشید.
- مدارس خصوصی ترکیه: این مدارس نیز زبان اصلی تدریس، زبان ترکی استانبولی بوده ولی نسبت به مدارس دولتی از کیفیت بهتری برخوردارند و اصولا بین 4000 تا 6000 دلار امریکا سالانه هزینه دارند.
- مدارس بین المللی ترکیه: این مدارس که به زبان انگلیسی تدریس میکنند و هزینه تحصیل در این مدارس به مراتب از مداس خصوصی ترکیه بیشتر بوده ولی دیپلم مدارس بین المللی با معتبرترین دیپلم یعنی IB بوده که برای پذیرش دانشگاه های معتبر دارای اهمیت است.
- مدارس خارجی ترکیه: چندین کشور در ترکیه دارای مدرسه می باشند که می توان ایران را نام برد و تعداد آنها انگشت شمار بوده و اغلب خصوصی می باشند.
در حال حاضر در مدارس ترکیه یادگیری زبان دوم بصورت اجباری بوده و دانش آموزان باید به انتخاب خود یکی از زبان های انگلیسی، آلمانی، فرانسوی و یا اسپانیایی را برای یادگیری انتخاب کنند.
البته شایان ذکر است که در ترکیه در مقطع دبیرستان چندین دسته بندی داریم که شامل:
- دبیرستان های عمومی Istanbul Technical University که هدف آماده سازی دانش آموزان برای ورود به دانشگاه می باشد.
- هنرستان Meslek Liseleri که رشته های فنی تدریس می کنند.
- دبیرستان آناتولی Anadolu Liseleri که پس از اتمام دوره سه ساله ملزم به شرکت در کلاس زبان یکساله هستند.
- دبیرستان عالی super high school فرق این دبیرستان با دبیرستان عمومی اضافه بودن یکسال زبان انگلیسی ودیگر تفوت آن با دبیرستان آناتولی تدریس ریاضی و علوم به زبان ترکی است.
- دبیرستان تیزهوشان Anadolu Fen Liseleri که مختص استعدادهای خاص است و دبیرستان های خصوصی Ozel Liseler که از شهریه های بالایی برخوردارند.
در ادامه اگر شما مدرک دیپلم را دارید و قصد دارید برای کارشناسی در کشور ترکیه ادامه تحصیل دهید، پس از ارائه مدرک دیپلم شما باید در آزمون YÖS نیز شرکت کنید. قابل توجه دانش آموزانی که قصد دارند در رشته های پزشکی مشغول به تحصیل شوند باید نمره آزمون YÖS آنها بالا باشد.
تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در کشور ترکیه
در این مقاطع یک روند کار حساس تر پیش میرود چرا که باید مقدماتی را فراهم کنید و سپس مدارکی را تحویل دهید تا در روند پروسه ثبت نام و تحصیل مشکلی پیش نیاید . روند انجام آن بشرح زیر است :
- دریافت فرم پذیرش و تکمیل آن
- ارائه مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد مرتبط
- رزومه با آخرین تغییرات و بروز
- ارائه مدارک زبان مورد نیاز آن دانشگاه
- پروپوزال
- ریزنمرات آزمون ها
- تاییده اساتید و سایر مدارک مرتبط
اگر تحصیل را به زبان ترکی استانبولی انجام دهید هزینه های کمتری را باید انجام بدهید و همینطور تحصیل در این مقاطه در بعضی رشته ها شامل بورسیه تحصیلی نیز می شود که حتما در آینده مفصل تر به آن خواهیم پرداخت.
هزینه تحصیل در ترکیه
اگر بخواهیم میانگین هزینه های تحصیل یک دانشجو را به تفکیک دانشگاه دولتی و خصوصی و همینطور زبان تدریس بیان کنیم به صورت زیر می شود:
- دانشگاه های دولتی: سالیانه بین 200 تا 900 دلار
- دانشگاه های خصوصی: بیش از 20 هزار دلار
- دانشگاه های دولتی(تدریس به زبان ترکی استانبولی): سالیانه بین 2
- دانشگاه های دولتی(تدریس به زبان انگلیسی): سالیانه بین 600 تا 1500 دلار
البته شما به عنوان یک دانشجوی خارجی هزینه ای معادل با 400 تا 500 دلار امریکا برای مسکن در نظر بگیرید و همینطور هزینه خرید کتب و جزوات درسی را مبلغی حدود 100 الی 150 دلار باید محاسبه کرد.
چند دانشگاه ترکیه که در رنکینگ دارای رنک بالایی هستند را قصد داریم به شما معرفی کنیم:
- Koc University(448)
- Bilkent University(456)
- Sabanci University(501)
- Middle East Technical University(551)
- Bogazici University(571)
- Istanbul Technical University(651)
مراحل اخذ ویزای تحصیلی به کشور ترکیه:
- فرم درخواست ویزا(مهم ترین بخش)
- عکس (با مشخصات عکس پاسپورتی)
- مدارک شناسایی بهمراه پاسپورت
- بیمه نامه
- بلیط هواپیما
- تاییده پذیرش
- قبوض پرداختی
- آخرین مدرک تحصیلی
- گواهی تمکن مالی
- آدرس محل سکونت در ترکیه
توجه کنید نیمی از مراحل را می توانید در کشور خود و از طریق سفارت کشور ترکیه در محل زندگی خود انجام داده و نیمی را در کشور ترکیه انجام دهید. کل پروسه کاری شما در کشور خودتان نهایتا 15 روز زمان می برد و مابقی در ترکیه نیز آنقدر زمان بر نیست. تحصیل در کشور ترکیه به دلیل باز بودن بازار کار می تواند بخودی خود بهترین انتخاب باشد چرا که با نرخ بیکاری که این کشور دارد و وجود شرکت ها و منابع کاری، شما میتوانید در ادامه نیز بصورت کاری در این کشور اقامتی مطمئن و تضمین شده را برای خود رقم بزنید.
ما در دو مقاله جداگانه دو مبحث شرایط استخدام و کاریابی و همینطور اقامت از طریق کار را در کشور ترکیه تشریح کردیم که پیشنهاد میکنم حتما برای تکمیل شدن اطلاعاتتون آنها را مطالعه کنید.