قهوه ترک

امروزه وقتی حرف از قهوه می شود اولین قهوه ای که به ذهنمان خطور می کند قهوه ترک است. قهوه ترک با یک پیشینه قدیمی و طرز تهیه ساده و آسان جایگاه ویژه ای نه تنها در ترکیه بلکه در سراسر دنیا دارد. قهوه ترک در کشور ترکیه جایگاه ویژه ای دارد بگونه ای که شهر پر از کافه های رنگی و کوچه هایی که در آن بوی قهوه حال و هوای عجیبی را برای رهگذران ایجاد می کند.
امروزه زمانی که خانواده پسر به خواستگاری یک دختر می روند عروس آینده برای مهمانان قهوه می آورد که از این رو مهارت عروس را می سنجند.
اولین قهوه خانه در کشور ترکیه 500 سال پیش در محله Tahtakale و در Eminönü افتتاح شد و به این ترتیب محل اجتماعات مردان در آن زمان تکمیل شد. امروزه نیز سرو قهوه در کنار بازی تخته نرد در کافه ها و یا محافل خانوادگی یک نوشیدنی ثابت بوده که در همه خانه ها پیدا می شود.
اصولا قهوه ترک را تلخ سرو می کنند ولی ممکن است بعضی افراد با کمی شکر دوست داشته باشند. در کافه ها به دلیل تنوع سلیقه، شما می توانید قهوه خود را بدون شکر (sade)، شکر خیلی کم (az seker)، یک الی دو قاشق چای خور(orta) و سه تا چهار قاشق چایی خوری (sekerli) سفارش دهید و از طمع یک قهوه واقعی ترک لذت ببرید.
تاریخچه قهوه ترک
قهوه در سال 1555 توسط دو تاجر سوریه ای (حوتن و شمس) به ترکیه آورده شد که با استقبال دربار عثمانی مواجه شد. البته برای ورود قهوه به ترکیه دو داستان دیگر وجود دارد که می گویند اوزدمیر پاشا فرماندار یمن در سال 1517 قهوه را به استانبول آورد که مورد توجه سلطان سلیمان قرار گرفت و فرناند برودل نیز می گوید در سال 1511 قهوه برای اولین بار در دربار عثمانی استفاده شده است.
تعدادی از فواید قهوه
- قهوه انرژی زاست و باعث شادی در فرد می شود.
- قهوه در رتبه دوم آنتی اکسیدان بعد از میوه و سیزیجات می باشد.
- دانه های قهوه برای افرادی که فشار خون پایین دارند مناسب است.
- قوه برای مقابله با دیابت، خستگی و تنظیم نبض مفید است.
- قهوه به بهبود اندام های داخلی کمک می کند و در پیشگری آلزایمر بسیار مفید است.
- قهوه برای چربی سوزی بسیار مفید است.
لغت قهوه
قهوه، از واژه عربی شده کافا (kaffa) که نام شهری در جنوب غربی اتیوپی است می آید که در ابتدا گیاه قهوه در آنجا پیدا شده است. به گفته فرهنگ نویسان عرب این واژه قهوه در ابتدا برای نوعی شراب به کار می رفته و سپس به این نوشیدنی اختصاص دادند که ریشه آن از فعل قها (qahā) به معنی بی اشتها بودن است می آید. در گذشته بر این باور بودند که نوشیدن قهوه باعث بی اشتهایی می شود.
در زمان های گذشته به قهوه در زبان انگلیسی "Chaoua" می گفتند ولی در حال حاضر قهوه در زبان های انگلیسی و در اروپا "Kahveh" نامیده می شود (برگرفته از کلمه ترکی عثمانی کاهوه)، در ایتالیا نیز کافه (Caffe) گفته می شود. این در حالی است که مردم فرانسه آن را (café)، آلمانی ها (kaffee) و هلندیان (koffie) می نامند.
کشف قهوه
قهوه در قرن یازدهم در اتیوپی کشف شد. داستان از این قرار بود که دانه های قهوه توسط گوسفندان یک چوپان خورده شد و سپس چوپان جنب و جوش زیادی را در آنها دید، طولی نکشید که این دانه ها توسط مردم با روغن های حیوانی ترکیب شد که با مصرف آن افزایش نیرو را در خود احساس می کردند. پس از گذشت چند قرن، در قرن چهاردهم قهوه وارد عربستان شد و مردم به همان شیوه اتیوپی آن را مصرف می کردند تا اینکه قهوه در یمن نیز کشف شد.
پس از عربستان و یمن با ورود قهوه به کشور ثروتمند ترکیه (امپراتوری عثمانی)، و شکل گرفتن آن به عنوان قهوه ترک بصورتی که امروز نیز مصرف می شود و بدلیل اینکه ترکیه به اروپا نزدیک بود در قرن شانزدهم قهوه کم کم به کشورهایی نظیره ایتالیا، فرانسه، انگلستان رسید و کافه ها شروع به سرو آن کردند.
برترین کشور های تولید کننده قهوه در دنیا
- برزیل
- ویتنام
- کلمبیا
- اندونزی
دانه های قهوه در هر منطقه از عطر و بوی خاص خود برخوردار می شود و همین امر باعث شده است که تنوع زیادی در صنعت قهوه داشته باشیم.
برند های معروف قهوه ترک
- قهوه ترک افسانهای مهمت افندی (mehmet effendi)
- قهوه ترک نورتین کوکاتپ (nurettin kocatype)
- قهوه ترک سزبلی (cezbeli)
- قهوه ترک دونیاسی (turk dunyasi)
- قهوه ترک توگبا (yuqba)
- قهوه ترک موقه گورمت (gourmet)
- قهوه ترک مادو(mado)
- قهوه ترک قهوه دیبک (dibek)
طرز تهیه قهوه ترک
- در ابتدا به تعداد فنجان آب در قهوه جوش خود ریخته و به ازای هر فنجان 2 الی 3 قاشق چای خوری قهوه اضافه کنید.
- سپس قهوه جوش را روی شعله خیلی کم قرار داده و به آرامی هم بزنید.
- هم زدن را ادامه می دهید تا زمانی که به نقطه جوش برسد.
- قبل از به جوش آمدن سریع برداشته و سرو کنید.
توجه داشته باشید شما پس از چند دقیه هم زدن می توانید کره ای که روی قهوه جوش جمع شده را بردارید و در فنجان قهوه خوری بریزید، بدین ترتیب تا زمانی که قهوه را روی آن بریزید این کره روی فنجان می آید. برای اینکه بهترین قهوه را درست کنید حتما به یاد داشته باشید شعله خیلی کم و به آرامی هم زدن بسیار مهم است. همچنین شما می توانید با کمی شکر و یا شیر نیز قهوه را درست کنید.