استخدام و کاریابی در کشور ترکیه

در این مقاله سعی داریم از نگاه دیگر به موضوع کار در کشور ترکیه نگاه کنیم، از نگاه یک فرد خارجی که در کشور ترکیه حضور دارد و به دنبال استخدام در یک شرکت ترک و یا خارجی می باشد. لازم بذکر است در قسمت مهاجرت از طریق کار ما نحوه ورود به کشور ترکیه و اقامت کاری را به صورت کامل تشریح کردیم ولی در این مقاله سعی داریم برای کسانی که از راه های دیگر در کشور ترکیه اقامت دارند و در حال حاضر قصد دارند مشغول بکار بشوند توضیحاتی ارائه دهیم.
با توجه به گستردگی کشور ترکیه و بازار کار فعالی که دارد، خیلی از نیروی های جوان و متخصص وارد این کشور شده و به دنبال کار هستند. این نیروها شامل افراد با تخصص با مدرک دانشگاهی و یا افراد فنی می شوند که همگی به دنبال استخدام در یک شرکت با توجه به خواسته های خود هستند.
شما به عنوان یک فرد کارجو در ابتدا باید بدانید که برای جستجوی کار اولین قدم چیست و از کجا باید شروع کرد، البته اگر زبان ترکی استانبولی شما خوب باشد باید گفت که مسیر را برای خود خیلی هموار کرده اید و با کمی وقت گذاشتن قطعا می توانید شغل مورد نظر خود را پیدا کنید.
شما برای جستجوی شغل می توانید از خدمات دولت ترکیه که بصورت رایگان هستند استفاده کنید ولی نمی توان همه وقت را برای آن گذاشت و باید برای آنچه که می خواهید تلاش کنید. شما می توانید از آگهی های اینترنتی و یا موسسات کاریابی مجاز نیز استفاده کنید که در ادامه تعدادی از آنها را بررسی می کنیم.
موسسات کاریابی معتبر، در صورتی که شغل مورده نظر شما را معرفی و منجر به استخدام شود هزینه ای معادل با یک سوم حقوق دریافتی شما و یا بسته به آن شغل بین 200 تا 700 لیر دریافت می کنند.
سایت های کاریابی Cvyolla.com ,eleman.net ,kariyer و sahibinden نیز در این زمینه فعال می باشند و پیشنهاد می کنیم حتما به این وبسایت ها مراجعه کنید .
از طریق روزنامه نیز می توان پیگیری کرد که از معروفترین روزنامه برای این امر posto می باشد که منبع خوبی برای جستجو به شمار می آید.
و اما وبسایت و اپلیکیشن Sahibinden، یکی از قدرتمندترین وبسایت های کشور ترکیه که روزانه بازدید کننده زیادی از آن دیدن می کنند و یکی از خدمات آن آگهی های استخدامی رایگان از طرف کارفرمایان می باشد.
از دیگر موسسات کاریابی که می توان سایت Learn4 Good، موسسه TURKEY HR، موسسه ADE CCO، موسسه Aleyna insan kaynaklari، موسسه Data Expert، موسسه DeTAm özel istihdam Arcilik hizmetleri ، سایت TURKEY TALENT و موسسه isyolu را نام برد.
در ادامه تعدادی از شغل هایی که نیازمند مدرک مرتبط و معتبر برای کشور ترکیه می باشد را با میانگین حقوق دریافتی در این کشور را توضیح خواهیم داد تا اطلاعات مفیدی نسبت به دریافتی ها داشته باشید.
مهندسین: میانگین 9000 تا 11000 لیر
پزشکان: میانگین 9000 تا 11000 لیر
خلبان: میانگین 15500 تا 17500 لیر
مدیران: میانگین 9000 تا 10000 لیر
معلمین: میانگین 6000 تا 8000 لیر
بازاریابان: میانگین 6000 تا 8000 لیر
گردشگری: میانگین 3000 تا 5000 لیر
مد نظر داشته باشید حقوق های ذکر شده میانگین حقوق دریافتی می باشد ولی ممکن است نسبت به تخصص و شاخه های کاری، تفاوتی در میزان حقوق دریافتی وجود داشته باشد. البته این نکته را هم به خاطر داشته باشید که شما به عنوان یک فرد خارجی ممکن است در شروع کار دریافتی کمتری نسبت به همکاران ترک زبان خود داشته باشید که این موضوع امری طبیعی است و مستللزم زمان می باشد تا مهارت خود را در شرکت ثابت کنید.
بر اساس یک آمارگیری در سال 2020 که در مشاغل متخصص با مدرک دانشگاهی صورت گرفته در 4 شهر از ترکیه می توان متوسط درآمد ماهیانه را به شرح ذیل تخمین زد:
استانبول 9000 لیر
آنکارا 8000 لیر
ازمیر 8000 لیر
آنتالیا 7000 لیر
اما اگر به دنبال کار در کارخانه ها یا مراکز تولیدی هستید جستجوی کار راحت تر بوده و شما حتی می توانید بصورت حضور در محل، و در بیشتر مواقع بدون نیاز به تسلط زبان ترکی مشغول به کار شوید. اکثر این شغل ها بصورت 10 ساعته و با حقوق اداره کار ترکیه به متقضیان پیشنهاد می شوند که شامل وقت های استراحت، وعده ناهار و سرویس رفت و برگشت می باشد. حقوق اداره کار ترکیه تقریبا 2600 لیر می باشد ولی در اکثر مواقع دریافتی شما در پایان ماه ممکن است بیشتر از حقوق توافق شده باشد چرا که همیشه مراکز تولیدی با اضافه کار همراه می باشند.
کار در کارخانه ها اصولا از ساعت 8 صبح شروع و تا ساعت 6 عصر ادامه دارد. در شهرهای بزرگ مثل استانبول و یا آنکارا تعداد شهرک های صنعتی به تعداد قابل توجهی زیاد است که شما قطعا می توانید از میان آنها شغلی مناسب پیدا کنید. در کارخانجات حقوق بصورت هفتگی و یا ماهیانه پرداخت شده و بعضی ازآنها حتی جای خواب برای ماندن در همان محل را نیز دارند.
نکته اصلی در مشغول به کار شدن در کشور ترکیه این است که حتما قبل از شروع به کار تمام شرایط را با کارفرما مورد بررسی قرار دهید و سعی کنید با اجازه کار قانونی و اخذ بیمه از محل کار، شروع به فعالیت کنید چراکه در هر زمان که مشکلی پیش بیاید اولین شخصی که متضرر می شود شما هستید.
اخذ بیمه از محل کار که منجر به چالیشماایزین می شود دارای هزینه هایی برای کارفرما می شود که اغلب آنها از انجام آن شانه خالی می کنند و این مورد را نیز به خاطر داشته باشید که داشتن چالیشما ایزین چند سال راه شما را برای اخذ اقامت ترکیه هموارتر می کند، پس اولویت را برای شغل هایی قرار بدهید که حقوق شما کاملا رعایت می شود.