مهاجرت به ترکیه از طریق پناهندگی
پناهندگی در ترکیه، بحثی که همیشه در مورد ترکیه مطرح بوده و امروزه مورد توجه خیلی از مهاجرین می باشد که موضوع مورد بررسی ما در این مقاله است. پیش از آنکه به بررسی این روش مهاجرتی در کشور ترکیه بپردازیم باید گفت که واقعا اگر مشکلی طبق تعریف پناهندگی ندارید از این روش مهاجرت استفاده نکنید چرا که با دلایلی که در ادامه توضیح می دهیم شما متوجه می شوید که روش چندان مناسبی نیست.
پناهندگی در ترکیه فرق چندانی با کشورهای دیگر ندارد ولی باید گفت اگر این کشور را انتخاب کرده اید آنچنان گزینه مناسبی را هم انتخاب نکرده ایده چرا که در این کشور پناهندگی مراحل پیچیده ای دارد و به راحتی به شما اجازه اقامت ترکیه و یا سکونت موقت هم نمی دهد. کنواسیون ژنو که بیش از 120 کشور عضو آن هستند و اصلی ترین منبع برای حقوق بین الملل برای پناهندگان در سال1949 در راستای حقوق بشردوستانه به تصویب رسید و قوانین مربوط به پناهندگان از طریق این سازمان معلوم می شود. کشور ترکیه برای اولین بار قانون مربوط به پناهندگی را در سال 2013 به تصویب رساند و در سال 2014 به اجرا درآورد این در حالی است که اکنون فقط بیش از 4 میلیون پناهنده سوری را در کشور خود دارد.
شرایط پناهندگان در کشور ترکیه
شرایط یک پناهنده در کشور ترکیه همواره یکی از مسائل مهم افرادی است که قصد مهاجرت به این کشور را دارند ولی باید گفت که جمهوری ترکیه یکی از طرفین کنوانسیون پناهندگی ۱۹۵۱ و پروتکل ۱۹۶۷ است و محدودیت جغرافیایی کنوانسیون ۱۹۵۱ ژنو را حفظ می کند و اسکان مجدد در کشور ثالث را برای پناهندگان در پیش گرفته است.
چه کسانی در ترکیه پناهنده می شوند؟
پناهنده: شخص اروپایی که به دلایل قابل صدق پناهندگی امکان برگشت به کشور خود را ندارد.
پناهنده مشروط: شخص غیر اروپایی که با توجه به قوانین پناهندگی و ترس از محاکمه در کشور خود امکان برگشت را ندارد که این افراد پس از طی کردن روال اداری خود به کشوره سومی فرستاده می شوند.
حفاظت جانبی: برای افرادی صدق می کند که شرایط پناهنده و یا پناهنده مشروط را ندارند و اصولا اگر با برگشت به کشور خود با خطرشکنجه و اعدام و یا تهدید شدید مرگ مثل جنگ بروخوردار باشند اهدا می شود.
خطرات پناهندگی در ترکیه
زندگی در این کشور به عنوان یک فرد پناهنده همواره دارای فرازو نشیب های فراوان بوده چرا که پس از ورود به این کشور وارد یه پروسه چندین ساله می شوید، اگر قبولی پناهندگی را کسب نکنید یعنی چندین سال بلاتکلیفی و ترک خاکی که مجبور هستید این کشور را ترک کنید حال این نکته را فراموش نکنید که شما به عنوان یک پناهنده امکان برگشت به کشور خود را ندارید.
این کشور برخورد مناسبی با پناهندگان نداشته، شرایط اسکان مناسبی فراهم نمی کند، پاسخگوی مشکلات شما نیستند و ... .
حجم زیاد مراجعه کننده در این کشور باعث شده مسئولین نتوانند روابط خوبی را با پناهندگان داشته باشند، در این راستا اگر شما از نظر مالی در شرایط مناسب نباشید باید در کمپ هایی که این کشور در نظر گرفته سکونت پیدا کنید که اصلا شرایط مطلوبی ندارد.
تعریف پناهندگی
طبق ماده 61 این قانون پناهنده به شخصی گفته می شود که به علت هایی نظیر نژاد، دین، ملیت، تعلق به عقیده یا گروه اجتماعی خاصی، خارج از کشور خود می باشد و به علت ترس از محاکمه قادر به بازگشت به کشور خود نمی باشد.
مراحل پناهندگی در ترکیه
در کشور ترکیه از تاریخ 10 سپتامبر 2018 سازمان UNCHR دیگر فعالیتی ندارد. پیش از این یک شخص پناهنده با حضور در این سازمان در آنکارا ثبت نام اولیه را انجام می داد و پس از مشخص شدن شهر محل سکونت باید خود را به پلیس مهاجرت آن شهر معرفی می کرد. اما از این تاریخ به بعد فرد متقاضی با حضور در یکی از شهرهای پناهنده پذیر(شهرهای بزرگ و توریستی مثل استانبول، ازمیر، آنکارا و... پناهنده پذیر نیستند) پس از استعلام حضوری از پذیرش این شهر روند اداری را طی کرده و پس از پیش مصاحبه اولیه شرایط یک اقامت موقت را پیدا می کند. (این اقامت صرفا اقامتی است که متقاضی می تواند صرفا بعنوان یک پناهنده حضور قانونی در این کشور داشته باشد).
پروسه این روش مهاجرتی چندین سال طول می کشد و همه این موارد مشروط بر این است که شما قبولی های پلیس مهاجرت ترکیه را داشته باشید چرا که دیگر کلیه مراحل شما بدست این اداره می باشد و تمام تصمیمات توسط اداره مهاجرت ترکیه برای پناهنده گرفته میشود.
شرایط اداره پناهندگان در شهرهای مختلف متفاوت است. یک فرد بعنوان پناهنده ملزم است در هفته به تعداد دفعات مشخص در اداره مهاجرت شهر خود امضا بزند که نمایانگر حضور فرد در شهر است. برای بعضی از امور پناهنده نیازمند مجوز از اداره پلیس هست.
کیس های پناهندگی
شخصی که بعنوان یک پناهنده به کشور دومی مراجعه می کند باید مشکل خود را در غالب یک کیس بیان کند. کیس پناهندگی دلیل شما برای ترک کشور خود و پناه آوردن به کشوری دیگر است. بطور کلی در چند دسته کیس های مذهبی(تغییر مذهب و یا مشکلات مربوط به آن)، کیس های سیاسی(افراد سیاسی و ...) ، کیس های اجتماعی(افرادی که در جامعه از این قبیل مشکلات پیدا کردند )، کیس های جنسیتی تقسیم می شوند که فرد حتما با توجه به قوانین باید دلایل محکمی برای حرف های خود و خروج خود داشته باشد تا بتواند قبولی را دریافت کند.
پناهندگی و تامین هزینه های زندگی در ترکیه
پناهنده در کشور ترکیه باید بتواند کلیه مخارج خود را تامین کند چرا که دولت ترکیه کمک خاصی انجام نمی دهد. این هزینه ها از محل سکونت گرفته تا خورد و خوراک و... .
محدودیت های پناهندگی در ترکیه
در این کشور یک پناهنده یا تحصیلات با یک پناهنده بی سواد در کار کردن تفاوت ندارد چرا که اجازه کار داده نمی شود و چاره ای جز کار سیاه وجود ندارد، البته اگر پناهنده در حین کار دستگیر شود عواقب خوبی ندارد.
- یک پناهنده برای خروج از شهر خود حتما باید برگه مجوز خروج از اداره مهاجرت شهر خود دریافت کند.
- پناهندگان در هفته حتما به تعداد مشخص باید در اداره مهاجرت امضا بزنند.
- از سال 2020 بیمه درمانی پناهندگان در ترکیه لغو شد.
- بسیاری از خدمات شهری با کیملیک پناهندگی اماکن پذیر نمی باشد.
- روش های جایگزین پناهندگی در ترکیه
- اگر قصد مهاجرت به کشور ترکیه را دارید ما به شما طرق دیگری را پیشنهاد می کینم. شما می توانید مهاجرت از طریق کار، مهاجرت از طریق تحصیل، مهاجرت از طریق اجاره خانه و... در پیش بگیرید.
روش های ذکر شده آینده ای بهتر را برای شما رقم خواهد زد، در پایین ترین سطح شما با اجاره یک خانه در کشور ترکیه می توانید اقامت توریستی این کشور را به مدت یکسال دریافت کنید که قابل تمدید می باشد.
اگر شرایط تحصیل در ترکیه را داشته باشید این کشور با وجود دانشگاهای برتر داخلی و خارجی شرایط خوبی را برای شما رقم خواهد زد بطوریکه در ادامه می توانید در این کشور سکونتی امن و مطمئن داشته باشید هم می توانید برای کشورهای دیگر اقدام کنید.
فرصت های سرمایه گذاری در این کشور فراهم است، اگر فکر و ایده خاصی دارید و یا به فکر راه اندازی کسب و کار هستید این کشور می تواند مقصدی مناسب باشد.